Hartverwarmende boekweit!
Boekweitzaden // kaneelstokje // sinaasappel // gember // peer // walnoten // kardemom // himalaya- of zeezout // water
Hmmmmm een cadeautje om je dag mee te beginnen. Geurend, verwarmend, licht verteerbaar, en voedzaam. Een heerlijke boekweit variant! Neem de tijd, stap desnoods ietsje eerder je bed uit om dit brekkie te maken, het is het waard Haast past niet bij het maken van een voedende geurende maaltijd. Take it slow, zet een kopje thee, bereid je maal met aandacht en geniet Gooodmorning!
Nodig voor 1 persoon:
* 75 gram boekweit (zaden)
* 225 ml water
* 1 kaneelstokje
* sap van een 1/2 sinaasappel
* 1 peer
* 5 walnoten
* 1/3 tl gemalen kardemom
* snuf gemalen himalayazout (of zeezout)
* 0,5 cm geraspte of geperste verse gember.
Kook de boekweit samen met het water, kaneelstokje, peer, zout en gember zachtjes zo’n 20 minuten in een steelpannentje gaar. Roer regelmatig door. Wordt het mengsel te droog, voeg dan nog een beetje extra water toe.
Giet de boekweit in een kommetje en druppel het sap van een halve sinaasappel over het boekweitmengsel. Maak af met de walnoten. Voor de zoetekauwen onder ons: druppel een klein theelepeltje honing of ahornsiroop over de boekweit.
Boekweit is geen graan, maar een pseudograan. Boekweit zijn zaden en lijken op piepkleine beukennootjes. Deze zaadjes zijn afkomstig van een kruidachtige plant. Voordeel van boekweit is dat het geen gluten bevat (dus geschikt voor coeliakiepatiënten), licht verteerbaar is en veel magnesium, kalium en fosfor bevat. Boekweitzaden zijn onbewerkt (whole grain) en puur natuur. Ze hebben een lage glycemische index, waardoor je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft en niet gaat pieken. Je hebt daardoor een langere tijd een verzadigd gevoel en dus minder snel trek.
Boekweit heeft een positief effect op onze bloedvaten, met name de allerkleinste bloedvaatjes: de haarvaten. Dit komt door de aanwezigheid van fytonutriënt, een stofje wat verantwoordelijk is voor het steviger maken van de haarvaatjes.
Boekweit bevat tevens meer eiwitten dan andere graansoorten en is voorzien van lysine en arginine (wat aminozuren zijn). Deze zijn nodig voor herstel van weefsel en spieren, aanmaak hormonen en enzymen en werkt bevorderd op ons afweersysteem.
Een lekkere variant op de havermoutpap, te gebruiken in salades of soep, om je smoothie een extra bite te geven of te gebruiken als meel voor het maken van bijv. pannenkoeken of poffertjes. Ontdek!
Tip: het kaneelstokje kun je afspoelen, laten drogen en nogmaals gebruiken
Liefs, Marcha
#detoxcoach #natuurvoedingsdeskundige #suikervrij #zuivelvrij #puurnatuur #glutenvrij #boekweit #gezondontbijt #pap