Andijvie!
Andijvie // gierst // appel // granaatappel // amandelen // peterselie // rode wijn azijn // lijnzaadolie // honing
Net zelf getest en echt 1 van mijn favorieten! Voedzaam, vullend, smaakpapillen verwennend en als lunch of als diner zo op tafel.
Voor 1 persoon:
* 75 gram / of een 1/2 kopje gierst (verkrijgbaar bij o.a. de Ekoplaza)
* 2 handen andijvie (fijngesneden)
* 1 appel (in stukjes)
* 1/4 granaatappel (de pitjes)
* klein handje blanke amandelen
* snuf himalaya / zeezout
* peterselie
Dressing:
* 1 el lijnzaadolie (liefst een koudgeperste variant)
* 1 el roze wijnazijn
* 1 thl honing (liefst rauwe honing, bijv. van de Traay)
Kook de gierst in 15-20 minuten met een snufje zout gaar.
Giet de gierst af en meng de gierst met appel, andijvie, granaatappelpitjes en amandelen.
Klop de dressing-ingrediënten door elkaar en besprenkel over de salade. Garneer met wat verse peterselie. Eventueel kun je hem nog een beetje op smaak brengen met een snufje zout.
Koudgeperste lijnzaadolie heeft als voordeel dat het rijk is aan omega 3 vetzuren. Een olie die een belangrijke ondersteuning levert aan onze hersenen. Goed voor onze bloedvaten, geheugen en de concentratie!
Koudgeperste of ook wel koudgeslingerde honing genoemd, bevat veel meer effectieve voedingsstofjes dan de honing die verhit is. Tijdens het verhittingsproces gaan namelijk een hoop voedingsstoffen verloren. Kies je dus voor honing, kun je beter de rauwe (koudgeslingerde) variant kopen. Op die manier hebben de gezondheidsvoordelen van honing nog effect: anti-bacteriele werking, draagt bij aan je afweer- en immuunsysteem en levert je energie.
Leg mobiel weg, dek de tafel, ga er rustig voor zitten en GENIET!
Liefs Marcha