Asian style!
Tempeh // tamari // sesamzaadjes // gember // ahornsiroop // citroensap // sprouty // kikkererwten // kokosolie // sla // bosuitje
Voor 1 P
- 70 gram tempeh (gefermenteerde soja)
- 3 el tamari (glutenvrije sojasaus)
- 1/2 el sesamzaadjes
- 10 gram gember (in piepkleine stukjes gesnipperd)
- 1/2 el ahornsiroop
- 1/2 el citroensap
- 30 gr sprouty (gekiemde linzen/bonenmix, verkrijgbaar bij bijv. een Ekoplaza)
- 30 gram kikkererwten
- 2 flinke tl kokosolie
- 2 handen sla
- 1 bosuitje
Bereiding
Maak een marinade van de tamari, gember, sesamzaadjes, ahornsiroop en citroensap. Klop alles goed door elkaar.
Snijd de tempeh in kleine (wat langwerpige) blokjes. Giet de marinade over de tempeh en laat even marineren.
Verhit vervolgens kokosolie in een pan en bak de tempeh 3 minuten. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe (behalve de sla en het bosuitje) en roerbak 5 minuten.
Verdeel sla over een bord en maak de salade af met het tempeh mengsel, een fijn geknipt bosuitje en evt. nog wat sesamzaadjes.
Tempeh
Tempeh is een product gemaakt van soja. Een blok van samengeperste sojabonen die gefermenteerd zijn door bepaalde schimmels. Het voordeel van tempeh is dat het een gefermenteerd product is, in tegenstelling tot tofu. Doordat het gefermenteerd is komt het je spijsvertering ten goede, het is licht verteerbaar en voedingsstoffen zijn makkelijk opneembaar. Daarnaast is het een bron van eiwitten en dus uitstekend geschikt voor de vegetariërs en veganisten onder is. Maar natuurlijk kun je ook als niet-vegetariër er voor kiezen om niet elke dag vlees of vis te eten, maar een paar keer per week af te wisselen met noten, zaden, pitten, tempeh, falafel, peulvruchten. Goed voor je lijf, het milieu, en de dieren.