Mungboon!

2014-05-26 17.47.47 2014-05-26 17.47.53 2014-05-26 17.48.21

Mungboon!

Mungbonen // zilvervliesrijst // tempeh //komkommer // ui // sesamzaadjes //  tamari // citroen // cayenne // komijn // gember // kurkuma // asafoetida  // zwarte peper // olijfolie

Voor 1 P

  • 50 gram mungbonen
  • 50 gram zilvervlies (pandan) rijst
  • 80 gram tempeh
  • 3 el tamari (glutenvrije sojasaus) + klein scheutje extra
  • 1/3 komkommer (gehalveerd en in plakken)
  • kneepje citroensap van verse citroen
  • 1 klein uitje (gesnipperd)
  • olijfolie
  • mespunt asafoetida (optioneel)*
  • 2 snufjes cayennepoeder
  • 5 snuffen komijnpoeder
  • 5 snuffen gemberpoeder (of een duimpje verse gember, piepklein gesneden)
  • 2 snufjes kurkumapoeder
  • klein lepeltje sesamzaadjes

Laat de mungbonen een nacht weken. Liefst de klok rond.

Snijd de tempeh in langere kleine blokjes. Marineer de tempeh met de tamari, citroensap, asafoetida, cayennepoeder, komijnpoeder, gemberpoeder en kurkumapoeder.

Spoel de mungbonen en kook ze in 20 min gaar.

Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg vervolgens de tempeh inclusief marinade in de pan. Bak rondom mooi bruin en roerbak nog kort de komkommer mee.

Meng de mungbonen samen met de rijst en voeg een klein scheutje tamari toe en een lepeltje sesamzaadjes.

Breng evt. nog wat op smaak met gemalen zwarte peper.

 

* asafoetida, ook wel ‘duivelsdrek’ genoemd. Klinkt niet smakelijk en ruikt ook niet erg aangenaam, maar eenmaal verhit verdwijnt de geur en komen er juist wat smaken vrij wat iets weg heeft van prei/ui/knoflook. Asafoetida wordt gebruikt in de keukens van het Midden Oosten en India (bijv. in typische ‘dal’ gerechten met bijv. linzen). Asafoetida zorgt ervoor dat we de peulvruchten iets beter kunnen verteren en helpt winderigheid en krampen in het spijsverteringsorgaan voorkomen. Asafoetida is verkrijgbaar bij o.a. een toko.

 

Mungbonen..

Wij kennen de mungboon voornamelijk van taugé. Taugé is namelijk de ontkiemde versie van een mungboon. Mungbonen zijn peulvruchten en een voedzame bron aan eiwitten en vezels. Mungbonen zijn over het algemeen wat lichter verteerbaar dan andere peulvruchten wat ervoor zorgt dat gevoelige mensen minder snel last hebben van winderigheid (wat vaak andere bonen wel teweeg kunnen brengen). Ander bijkomstig voordeel is dat ze ook nog een ontgiftende en reinigende werking hebben. Een prima peulvrucht om te gebruiken tijdens een detox. Ook in de Ayurvedische keuken is de mungboon favoriet!

Ook zijn de mungbonen:

  • Een bron van kalium, goed voor hart- en bloedvaten en voor een gezond zenuwstelsel (prikkelgeleiding)
  • Bloedsuikerspiegel stabiliserend
  • Bron van B vitamines (energie)
  • Bron van Magnesium (brengt rust en ontspanning)

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *