Mushroom!
Kastanjechampignons // pastinaak // zoete aardappel // knoflook // peterselie // havermelk // pijnboompitjes // tijm // dragon // peper // zee- of himalayazout // olijfolie
Nodig voor 2 a 3 P
- 500 gram pastinaak
- 500 gram zoete aardappel
- 250 gram kastanjechampignons (schoongemaakt met een borsteltje of keukenpapiertje en gehalveerd)
- 4 knoflooktenen (gepeld en in kleine stukjes)
- klein handje verse peterselie
- heel klein scheutje havermelk
- 2 el pijnboompitjes
- scheut olijfolie
- 4 tl gedroogde tijm + 2 tl extra (leuk weetje: tijm haalt de champignon smaakt op)
- 4 tl gedroogde dragon + 3 tl extra
- Snuffen zout
- Snuf peper
Handig: stoommandje en stamper
Schil de zoete aardappel en pastinaak en snij in stukken.
Breng een klein laagje water aan de kook in een ruime pan en zet daarop een stoommandje. Leg de stukken aardappel en pastinaak erin en sluit af met een deksel. Laat zo’n 15 min stomen. Wanneer je er makkelijk met je vork doorheen prikt zijn ze gaar.
Haal de pan van het vuur, giet er een heel klein scheutje haver (of andere plantaardige melk) doorheen en voeg zout, peper, 4 tl dragon en 4 tl tijm toe. Stamp het geheel.
Verhit in een scheutje olijfolie in een bakpannetje. Roerbak de knoflook kort en voeg vervolgens de kastanjechampignons toe. Bak de kastanjechampignons samen met de pijnboompitjes, kruiden en wat zout tot ze mooi bruin kleuren.
Schep het champignonmengsel over de stamppot en maak af met wat verse peterselie.
Bon appétit!
Champignons…
Je hebt ze in allerlei soorten en maten: de reuze champignon, de kastanjechampignon, de grotchampignon, de portobello (reuze versie van de kastanjechampignon) etc. De champignon is een schimmel uit de familie agaricaceae (een botanische naam voor de Fam. Paddenstoel).
Een heerlijke groente variant die prima een keer als vleesvervanger kan dienen. Champignons bevatten namelijk eiwit. De hoeveelheid eiwit ligt ergens tussen dat van planten en vlees in.
Champignons bevatten de mineralen kalium, fosfor, magnesium, natrium, calcium, ijzer, koper en zink en de vitamine B2, B3 en B11 (foliumzuur) en selenium, een antioxidant mineraal dat helpt beschermen tegen kanker en maculadegeneratie (oogaandoening). Daarnaast bevatten champignons het stofje ergosterol (een provitamine D) wat de gezondheid van onze botten bevordert. Door zonlicht kan deze provitamine zich omzetten in vitamine D. Vitamine D is weer van belang voor de verwerking en het vasthouden van calcium en fosfor.
Champignons bestaan verder voor ongeveer 90 % uit water (!) en fijne vezels.